donderdag 5 juni 2014

Het Nieuwe Christendom ter Herkerstening van de Lage Landen



Onder de titel “Het Nieuwe Christendom” worden op initiatief van de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o.) sinds 6 april in dit slotkapel zondagsmiddags van 15.00 tot 18.00 uur de 12 hoofdstukken uit het in vertaling zijnde boek “Antroposofische beschouwingen over het Oude Testament” van Valentin Tomberg (1900-1973) ten gehore gebracht door Robert Jan Kelder van de Stichting Uitgeverij Willehalm Instituut als een bijdrage aan de herkerstening van Nederland en Vlaanderen. Op 9 juni zal de 9ste voorlezing onder de titel “David en Salomo” in deze reeks plaatsvinden, die met de 12de op 29 juni onder de titel “Jezus van Nazareth” afgerond zal worden, waarna het boek zelf gepresenteerd zal worden. Vervolgens zullen de 15 hoofdstukken uit Valentin Tombergs “Antroposofische beschouwingen over het Nieuwe Testament en de Openbaringen van Johannes” ten gehore worden gebracht en eveneens als boek worden uitgebracht. – De titel van deze voorlezingen is ontleend aan een uitspraak van Rudolf Steiner (1863-1925) in 1924 te Arnhem dat de inspiratiebron van de door hem onder de mensheid op aarde gebrachte antroposofie, of te wel de wetenschap van de Graal, de tijdgeest Michael en de zijnen in de geestelijke wereld is, en dat de inhoud daarvan “Het Nieuwe Christendom” kan worden genoemd. De door Valentin Tomberg  tussen 1933 en 1938 geschreven bovengenoemde Beschouwingen als resultaten van eigen geesteswetenschappelijk onderzoek zijn een wezenlijke aanvulling daarop en kunnen als zodanig de christologische grondslag vormen voor een mogelijke broodnodige herkerstening van de mensheid op aarde, waartoe recentelijk ook door hoogwaardigheidsbekleders van de Anglicaanse Kerk in Engeland en de Paus in Rome is opgeroepen.

Zijn vroege voorganger paus Clemens VI was het, naar verluidt, die in de 14de eeuw op deze historische plek een bedehuis met altaar liet bouwen als eerbetoon aan de in Oud-Zuilen geboren heilige Liudger, die de door Willibrord begonnen kerstening van de Lage Landen in opdracht van Karel de Grote heeft voltooid. Liudger studeerde in zijn jeugd bij Alcuinus in York en bleef zijn hele leven bevriend met deze geestelijke leider van het Karolingische rijk, die het overigens geheel oneens was met de wrede wijze waarop zijn andere leerling Karel de Grote de kerstening van de vrijheidslievende Saksen en Friezen afdwong. Het kan dus zeer goed mogelijk zijn (verder onderzoek moet het uitwijzen) dat de hier afgebeelde Saint Guillaume, of te wel Sint Willehalm, de 9de eeuwse stichter van het oorspronkelijke Oranjehuis in Zuid-Frankrijk en beschermheilige van het Keltisch christendom, die in zijn jeugd ook bij Alcuinus heeft gestudeerd en zelfs zijn beste leerling zou zijn geweest, Liudger heeft gekend. In zijn handen houdt de door paus Alexander II in 1066 tot beschermheilige van de ridders verklaarde Saint Guillaume een rol vast waarop staat: “Comme ils seront joyeux Seugneur ceux que tu choisiras pour te choisir.” (Hoe gelukkig zullen diegenen zijn, Heer, die U gekozen heeft om U te dienen).

Sint Willehalm
Over zijn roemrijke daden heeft de Duitse middeleeuwse ridder/poet Wolfram von Eschenbach, naast zijn “Parzival”, een epos onder de titel “Willehalm” geschreven. Daaruit blijkt volgens het door het Willehalm Instituut in 2013 uitgeven onderzoeksverslag “Willem van Oranje,Parzival en de Graal – Wolfram von Eschenbach als historicus” als deel I van een graaltrilogie van Werner Greub (1907-1997), dat deze hier te lande nog vrijwel onbekende Frankische Willem van Oranje als opperbevelhebber van het Karolingische leger in de Spaans Mark niet alleen de invallende Moren ervan weerhouden heeft om het christelijke Europa onder de voeten te lopen. Als Meester Kyot de Provençal zou hij bovendien een hoofdrol hebben gespeeld in het tot stand komen van het graalkoningschap van Parzival als ridder van het woord op Pinksterzaterdag van 12 mei, 848 in de graalburcht Munsalvaesche, door Werner Greub gelokaliseerd in de huidige Arlesheim Hermitage bij Bazel, een eeuwenoud Keltisch heiligoord, alsmede in de mondelinge overlevering daarvan door 11 generaties heen, totdat Wolfram het aan het einde van de 13de eeuw met zijn “Parzival” in de openbaarheid bracht. Volgens dit graalonderzoek van Werner Greub zou dus Sint Willehalm meer dan een generatie later in het door hem gestichte klooster Gellone in Saint-Guilhelm-le-Désert in Zuid-Frankrijk gestorven zijn dan wat de officiële, op uiteraard niet altijd betrouwbare kerkelijke bronnen gebaseerde geschiedschrijving aangeeft, namelijk op 28 mei 812 of 814.

Herdenking op 28 mei Sint Willehalmsdag
Hoe dan ook, onder aanname van deze officiële biografische gegevens vond 1200 c.q.1202 jaar later, dus op 28 mei jl. aan de voet van het ruiterstandbeeld van Willem van Oranje voor het paleis Noordeinde in Den Haag in kleine kring een ruim voorheen aangekondigd evenement plaats ter herdenking aan leven en dood van de stichter van het oorspronkelijke Oranjehuis. Daarna werden er door de petitionaris Robert Jan Kelder, directeur van de in 2005 te Amsterdam opgerichte Willehalm stichting namens de ondertekenaars twee petities aan koning Willem-Alexander t.h.v. de marechaussee van het paleis Noordeinde afgegeven.

Eerste petitie aan koning Willem-Alexander
De eerste petitie met een aantal bijlagen en hier aangeduide boeken behelst een verzoek aan Zijne Koninklijke Hoogheid, grootmeester van de naar de beschermheilige van de ridders genoemde Militaire Willemsorde, om als aanvulling daarop een Civiele Willehalm Ridderorde van het Woord (m/v) in te stellen, iets waartoe volgens onze Grondwet enkel en alleen de koning is bevoegd. Het doel van deze nieuwe c.q. de bestaande Willemsorde aanvullende ridderorde zou dan kunnen zijn: de bevordering en bescherming van Het Nieuwe Christendom.

Het Nieuwe Christendom
Als wezenlijke aanzet daartoe behoren de reeks voordrachten van Rudolf Steiner over de Evangeliën, waaronder die onder de titel “Het Vijfde Evangelie”. Hier loste hij voor het eerst het eeuwenoude raadsel van de twee blijkbaar tegenstrijdige geboorteverhalen van Jezus in het Lucas- en Mattheüs-Evangelie op door te stellen dat er inderdaad twee verschillende Jezuskinderen van twee verschillende ouders in Bethlehem geboren werden, die tijdens het bezoek van de ouders van de 12-jarige Lukasknaap aan de tempel in Jeruzalem zich op mystieke wijze vereenzelvigden tot de ene Jezus van Nazareth, waarin dan op 3 april 33 bij de doop door Johannes in de Jordaan de kosmische wezenheid Christus zich incarneerde (“Dit is mijn geliefde zoon; Heden heb Ik hem verwekt” luidt het, c.q. moet het luiden bij Lucas). Over dit mysterie van de twee Jezuskinderen, met name over hun leeftijdsverschil,  zal voor de kerst een excerpt uit de Graaltrilogie van Werner Greub onder de titel “De Jezusmysteriën – Rudolf SteinersEvangeliënchronologie en de Christusprofetie van Zarathoestra” verschijnen met een gefundeerd voorstel om een Herders- èn een Koningskribbe in te richten en een voorstelling in een planetarium over de Ster van Munsalvaesche als herhaling van de Ster van Bethlehem..     

Omvorming van de wereldeconomie
Tot “Het Nieuwe Christendom” behoort ook de graalimpuls van de huidige tijd, die volgens Rudolf Steiner bestaat in de omvorming van de huidige, op egoïsme en hebzucht gebaseerde wereldeconomie in een wereldeconomie gebaseerd op liefde voor mens, aarde en kosmos, en wel door middel van het door hem ontwikkelde nieuwe beschavingsprincipe, de sociale organica. Hieronder wordt de hele aarde gezien als het sociale organisme met zijn drie in evenwicht te brengen productiefactoren natuur, arbeid en kapitaal. Voor het belijden van deze moderne Godsdienst aan de aarde als zijnde het lichaam van Jezus Christus (zie wat Hij volgens het Johannesevangelie zei over het brood en wijn tijdens het Laatste Avondmaal) heeft Rudolf Steiner in 1922 zijn cursus Wereldeconomie gegeven, in het gevolg waarvan zijn persoonlijke leerling Herbert Witzenmann (1905-1988) een drietal sociaal-organische studies heeft geschreven, te weten “De rechtvaardige prijs – Wereldeconomie als sociale organica”, “Geldordening als bewustzijnskwestie - Een nieuw financieel stelsel vereist een nieuw beschavingsprincipe” en als laatste: “Een nieuwe economische orde – RudolfSteiners sociale organica”, met daarin een betoog “Impulsen voor de oprichting van een sociaal-organisch modelbedrijf”, die op Sint Michaëlsdag, 29 september as. zal worden uitgegeven.

De Deugden – Op naar een nieuwe hoffelijkheid
Het indienen van een petitie aan de koning om een Willehalm Ridderorde van het Woord in te stellen werd voor het eerst publiekelijk aangekondigd verleden voorjaar tijdens de internationale tekst- en schilderijententoonstelling in het Amsterdamse stadhuis “De Deugden – Op naar een nieuwe hoffelijkheid” van de verluchtingen van de kunstschilder Jan de Kok voor de 12 maandmeditaties van Herbert Witzenmann uit diens levenskunstwerk voor de adel van de geest “De Deugden – Jaargetijden van de ziel”. In het kader van deze tentoonstelling werden de aan de koning opgedragen Engelse vertalingen van “De Deugden” onder de titel “The Virtues- Seasons of the Soul” en van “Willem van Oranje, Parzival en de Graal” onder de titel “How The Grail Sites Were Found – Wolfram von Eschenbach as a Historian” gepresenteerd en naar Zijn Koninklijke Hoogheid opgestuurd. Ook het streven naar de verwezenlijking van de 12 Deugden behoort tot Het Nieuw Christendom - het is immers een poging om de omgangsvormen van De Deugden, die ook bekend zijn als Krachten, Dynamis of Geesten van de Beweging in het middenkoor van de hemelse hiërarchieën die teruggaan op Dionysius de Areopagiet in Athene als leerling van Paulus, onder de mensen op aarde te brengen, waarbij zowel de ridderlijke deugden van moed, rechtvaardigheid en trouw alsmede de geloftes van de monniken gehoorzaamheid, kuisheid en armoede op een nieuwe wijze, d.w.z. niet zozeer lichamelijk als zielsmatig met de nodige inspanning van het begrip aan de orde kunnen komen. Daarbij zou een krachtig tegengewicht gevormd kunnen worden tegen het fenomeen van de “nieuwe hufterigheid” dat niet alleen in ons land de gemoederen toenemend teistert.

Belle van Zuylen: “Ik wilde Christen zijn.”
Deze tentoonstelling is voorafgaand aan de zondagmiddagsvoorlezingen van 13.00 tot 15.00 uur nu ook hier in deze door Adam van Lockhorst in de 17de eeuw als slotkapel gebouwde kerk te bezoeken, waar ooit Belle van Zuylen in de 18de eeuw gedoopt en getrouwd is. Maar, zoals ze bekent in een brief, die op een leestafeltje naast deze voormalige Hervormde Kerk staat: “Ik wilde Christen zijn, maar God heeft mijn vraag om religie te begrijpen nooit beantwoord […] Ik kwam altijd ziek van verveling en vol treurige twijfels de kerk uit.” Zij gaf als kritische geest “avant la lettre” uiting aan een verlangen dat representatief genoemd mag worden voor velen die na haar kwamen en in toenemende mate de bevrediging van hun religieuze behoeften buiten de kerk om zochten in New Age, of Oosterse mystiek, Yoga etc. Juist voor deze zoekende geesten heeft Rudolf Steiner zijn antroposofie als zijnde een weergave van het in de geestelijke wereld aan het begin van de 19de eeuw voorbereide Nieuwe Christendom op aarde gegeven als een mogelijke, ja zelfs nodige stap van een geloofs- naar een kennisgemeenschap met de potentie om een herkerstening van de mensheid op aarde op vreedzame wijze in te leiden. In zijn spoor mag men, men oordele zelf, ook de antroposofische beschouwingen van Valentin Tomberg rekenen. Zij kunnen als vooralsnog een antwoord op de vraag van Belle van Zuylen en allen na haar zijn om “religie, met name het christendom” te kunnen begrijpen.

Het geheim van paleis Noordeinde
De tweede petitie onder de titel Het geheim van paleis Noordeinde betreft een dringend verzoek aan de koning, en wel om een gewetensonderzoek in te stellen naar het waarheidsgehalte van het boek “De Gouden Tip – De verstrengeling van onder- en bovenwereld en de moord op Gerrit Jan Heijn” van de in erbarmelijke levensomstandigheden verkerende, doodzieke schrijver Dr. Slobodan Radojev Mitric, beter bekend c.q. miskend als Karate Bob, en – mocht het inderdaad waar blijken te zijn dat niet alleen hij maar ook zijn moeder prinses Beatrix hun leven te danken hebben aan de gouden tip van deze Servische prins – dat dan publiekelijk bekend te maken, opdat op die manier, d.w.z. buiten de hier niet geldende ministeriële verantwoordelijke om, de illegale en onmenselijke deportatie van deze voormalige contra-inlichtingen agent door het ministerie van Justitie naar zijn vermoedelijk dood in het voormalige Joegoslavië voorkomen wordt en hem nog een enigszins normaal leven gegund in de korte tijd die hij waarschijnlijk nog te leven heeft om zijn levenswerk als schrijver in dienst van waarheidsvinding en rechtvaardigheid te voltooien, waarlijk als ridder van het Woord.



   Programma zondagmiddag voorlezingen over het Oude Testament



6 april:            I. Over het wezen van het Oude Testament, voorafgegaan door een inleiding over Het Nieuwe                                       Christendom van de spreker Robert  Jan Kelder
13 april:          II. De Jahwe-wezenheid. Haar betekenis in het wereldgebeuren en in de geschiedenis van de                                                      mensheid
20 april:          III. Abraham, Isaac en Jacob
27 april:          IV De geestesoverwinning van Jacob
11 mei:           V. Het kwaad in het wereldkarma aan de hand van de Bijbel
18 mei:           VI. Geestelijke leiding in de Oudtestamentische geschiedenis
25 mei:           VII. Het karma van het Israëlische volk
1 juni:             VIII. Mozes
8 juni:             IX. David en Salomo
15 juni:           X. De Babylonische gevangenschap en de wijsheid van Zarathoestra
22 juni:           XI. De Heilige Geest en de werkzaamheid van Sophia in de                                                                                                            Oudtestamentische geschiedenis
29 juni:           XII. Jezus van Nazareth

Tijd:                15.00 -18.00 uur met theepauze, mogelijk in het nabije  restaurant Belle (op eigen kotsen). Deur                                             open om 13.00 uur ter bezoek van de tentoonstelling “De Deugden – Op naar een nieuwe                                                     hoffelijkheid”
Toegang:        Vrijwillige onkostenbijdrage van een richtbedrag  €10
Blog:                (Op deze blog worden de voorlezingen apart aangekondigd en bevindt zich een link naar de                                                   reeds voorgelezen hoofdstukken.)
Info:                Robert Jan Kelder, info@willehalm.nl
Tel:                 020-6944572; 06-23559564

 (Wijzigingen voorbehouden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten